Garść informacji o witaminie A

Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, ponieważ była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, iż witamina I ma multum zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednakże witamina I jest nie wyłącznie wchłaniana bezpośrednio, ale jest też wytwarzana przez organizm przez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.

Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, szczególnie w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej. Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, iż spożywanie zbyt dużej liczby czystej witaminy A może być toksyczne. Ważne jest, żeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A może być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego potrzebne jest, by skoncentrować się na uzyskaniu jak największej liczbie beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać wielkie liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.

https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/

Multum osób pamięta, jak powiedziano im, iż jedzenie wielkiej liczby marchwi pomaga widzieć w noce a jest to spowodowane witaminą A, jaka jest wykonywana z wysokiego poziomu beta karotenu, który znajduje się w warzywach. Inne pokarmy, które mają wysoki poziom beta karotenu, jaki można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest traktowany nie tylko do tworzenia witaminy A, ale sam w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, albowiem nadmiar po przemianie w witaminę I jest używany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga też zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeśli są uszkodzone, ażeby zapobiec infekcji. Dzieci także potrzebują dużo witaminy A, ażeby pomóc ich kościom i zębom w prawidłowym rozwoju.

Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.