
Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, ponieważ była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, iż witamina I ma multum zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednakże witamina I jest nie wyłącznie wchłaniana bezpośrednio, ale jest też wytwarzana przez organizm przez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, szczególnie w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej. Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, iż spożywanie zbyt dużej liczby czystej witaminy A może być toksyczne. Ważne jest, żeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A może być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego potrzebne jest, by skoncentrować się na uzyskaniu jak największej liczbie beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać wielkie liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.