
Witamina B5 jest jeszcze znana jako kwas pantotenowy. Witamina B5 jest najbardziej korzystną ze wszystkich witamin i znajduje się w wszystkim typu żywności. W rzeczywistości niemożliwe jest, aby osoba spożywała mniej witaminy B5, niż potrzebuje. Znaczy to, iż jest duże prawdopodobieństwo, iż dana osoba może być niedobór witaminy B5. Z owego względu w rzeczywistości nie ma zalecanej dziennej ilości, którą mogliby podać pracownicy służby zdrowia, ponieważ każdy otrzymuje więcej niż wystarczającą ilość z normalnego spożycia żywności. A nawet jeśli nie ma potrzeby obliczania zalecanej dziennej dawki, nie znaczy to, iż witamina B5 nie jest obowiązkowa dla zdrowego ciała a umysłu. W rzeczywistości witamina B5 jest niezbędna między innymi do przekształcania żywności w energię. Witamina B5 jest dostępna za pobieranie tłuszczów i węglowodanów w energię.
Niektóre witaminy B5 można odnaleźć w niemal każdym pożywieniu, albo toż zwierzęcym, lub roślinnym. Oczywiście istnieją źródła witaminy B5, które są lepsze od innych, ale zbilansowana dieta zapewni jej bardzo niż wystarczającą. Żywność o największej zawartości witaminy B5 to podroby, łosoś, jajka, fasola, mleko oraz produkty pełnoziarniste. Warto zauważyć, że witamina B5 jest tracona, gdy ziarna są mielone na mąkę i zazwyczaj nie są ponownie wrzucane. Dlatego przetworzone produkty zbożowe, takie jak chleb, makaron, ryż, płatki śniadaniowe i wypieki, nie są dobrym źródłem witaminy B5. witamina.
Witamina B5 jest najlepsza w powiązaniu z innymi witaminami z grupy B, zwłaszcza tiaminą lub B1, ryboflawiną lub B2, niacyną lub B3, pirydoksyną lub B6 i biotyną. Wraz z innymi witaminami z grupy B witamina B5 jest integralną częścią wielu procesów. Najważniejszym z nich jest wytwarzanie energii ze spożywanej żywności oraz jest to wielkie jako cykl Krebsa. Witamina B5 jest także niezbędna do uwalniania energii z tłuszczów.